Beginnen met autohandel zonder RDW erkenning

schorsenDat is lastig. Dat is ook de reden waarom de meeste handelaren die enigszins serieus aan het handelen geslagen zijn een RDW erkenning willen. Maar ik kan me goed voorstellen dat niet iedereen de middelen heeft, of er gewoon nog niet aan toe is. Dan wordt het wat omslachtiger om je handeltje te beginnen.

Bij het kopen van een auto, moet deze overgeschreven worden op jouw naam, zodat de verkoper een vrijwaring krijgt. Daarvoor moet je dus extra naar een postagentschap. Gelukkig zijn die tegenwoordig ook ‘s avonds open. Dat kun je vooraf nakijken via postkantoor.nl. Bij het overschrijven heb je meteen de optie een auto te schorsen. Dan hoef je geen APK te hebben en ook geen verzekering. Het nadeel is dat je er dan ook niet meer mee naar huis mag rijden. Sterker nog, je mag hem niet eens op (of zichtbaar van) de openbare weg stallen. Dat is dus alleen haalbaar als je de beschikking hebt over een autotransporter.

Ik heb het tot de RDW erkenning er was anders gedaan. Niet helemaal volgens de regels overigens. Ik heb de auto gewoon overgeschreven. Na overschrijven ben ik er dan zo mee naar huis gereden. De auto is dan niet verzekerd. Maar als deze van een particulier was die hem wel verzekerd had, is de auto nog een maand “na”verzekerd. Dat is ook de reden dat je een maand hebt om de auto na overschrijven van een verzekering te voorzien. De meeste auto’s van mij werden na een paar dagen toch geexporteerd, dus dan die maand haalde ik niet. Als het wel langer leek te duren, dan schorstte ik de auto alsnog. Dat is al met al 1 keer misgegaan, wat een flinke boete opleverde. Zuur, maar wel terecht. Zo lang de auto dan op je naam staat en niet geschorst is, moet je wel wegenbelasting betalen. Voor een grote diesel kan dat erg aantikken.

Schorsen van een auto tot 15 jaar oud kost 24 euro. Voor een nieuwere auto is dat 73 euro. Dus al naar gelang de tijd die je verwacht nodig te hebben om de auto te verkopen, kun je voor jezelf bepalen of je wilt schorsen of niet.

, ,

About Michel

Siemi, aka Michel Slender, is al sinds lange tijd bezig met auto's. Ooit begonnen als zaterdagpoetser bij een lokale autodealer. Wat later is Michel als hobby wat gaan handelen met auto's. Dat ging hem goed af en hij heeft er veel plezier aan beleefd. Na een buitenlands avontuur in het verro oosten, heeft Michel het handelen in auto's weer opgepakt. Ditmaal met een echt bedrijf. Dat bedrijf van Michel, Can do it Automotive bv geheten houdt zich met nadruk bezig met import. Kijk maar op http://www.bpmberekenen.com voor meer info.

2 Responses to “Beginnen met autohandel zonder RDW erkenning”

  1. Merel April 13, 2016 at 1:21 pm # Reply

    Beste Michel,

    Leuk om met je mee te lezen! Voordat je dus de RDW erkenning ging aanvragen zette je de auto’s dus op je eigen naam of bedrijfsnaam. Ik neem aan dat je wel ingeschreven was bij de KVK? Maar dan is de auto geschorst…. Hoe kun je dan mensen laten proefrijden? Hoe heb je dit opgelost?

  2. A August 22, 2016 at 2:30 pm # Reply

    Wat voor de beginnende handelaar wel een optie is: Overleg met je verzekeraar je plannen zodat je geen gezeur krijgt als je veel auto’s achter elkaar verzekerd. Ook is het aan te bevelen om een simpele inkoop/verkoop administratie bij te houden zodat je aan de belastingdienst aan kunt tonen wat je allemaal doet. Begin met kleine, lichte auto’s te verhandelen zodat je geen kapitalen kwijt bent aan wegenbelasting.

Leave a Reply