Kan ik 100k per jaar verdienen met autohandel?

Maar natuurlijk. Alleen moet je er wel wat voor doen en komt het zeker niet aanwaaien. In deze post laat ik zien wat er bij komt kijken om een autohandel gericht op 100k winst op te zetten. Alvast een klein tipje van de sluier opgelicht; Je komt er niet met 10k startkapitaal…..

Bij dit artikel ben ik uitgegaan van een concrete vraag die ik vorig jaar kreeg. Iemand had een afkoopsom van zijn vorige werkgever gekregen en wilde daarmee een autohandel beginnen. Natuurlijk met als doel daar een goed inkomen uit te halen. Dus, we gaan uit van een eenmanszaak en een goed startkapitaal.

Er zijn meerdere elementen van belang. Een ervan is het aantal stadagen. Er zijn maar weinig auto’s die binnen een dag verkocht zijn. De gemiddelde statijd is ongeveer 72 dagen. Ik ga er echter van uit dat deze iets lager zal uitvallen doordat er alleen maar nette populaire auto’s worden ingekocht. Dus ik reken met 60 dagen.

Een andere belangrijke factor is de winst per auto. In dit voorbeeld ga ik uit van auto’s waarmee je een marge gaat maken van gemiddeld 2000 euro. Dit is haalbaar met bijvoorbeeld een Audi A4 van 3 a 4 jaar oud. Dus ex lease autos.

Dan hebben we de vraag hoeveel er verkocht kunnen en moeten worden om de 100k over te houden. Laten we uitgaan van 1,5 auto verkopen per week. Dat zijn in totaal 78 per jaar. Dat klinkt eenvoudig toch? Vergeet niet, om 78 auto’s te verkopen, moeten er ook 78 auto’s gekocht worden. Er moeten ook 78 auto’s verkoopklaar worden gemaakt. Op die 78 autos worden weer auto’s ingeruild, die weer verkoopklaar gemaakt moeten worden of doorgestoten worden. Kortom, dat is serieus veel werk. Onderschat dat niet!

Als we 1,5 auto per week willen verkopen en gemiddeld is iedere auto na 60 dagen verkocht, dan moeten we dus minimaal 13 auto’s op voorraad hebben. Uitgaande van de eerder genoemde Audi A4 is de gemiddelde inkoopprijs 19.600 euro. Volgens de ANWB koerslijst. Dat is dus een inkoopwaarde van 254.800 euro! Inderdaad, zonder voldoende geld gaat de 100k inkomen niet lukken.

Wat is er verder nodig om te kunnen beginnen? RDW erkenning (600 euro), kantoor (minimaal 1000 euro), eerste maand huur 3300 euro (mooie showroom), borg 9900 euro, Reclame zaken 1000 euro, Website 1500 euro en een autotransportaanhanger van 2000 euro. Dat is dus nog eens 19.300 euro waardoor we al 274.100 euro uitgegeven hebben zonder nog maar een euro verdient te hebben.

Fast forward. We hebben nu een jaar gedraait en we hebben behaald wat onze doelen waren, dus 78 autos met gemiddeld 2000 euro marge per auto. Wat hebben we er dan aan overgehouden. Ik heb een overzichtje gemaakt.

We hebben het hiermee dus net niet gehaald. Dit geeft een goed beeld van wat er qua geld omgaat in een kleinere autohandel. Ook kun je zien dat een goed inkomen er uit halen zeer goed mogelijk is, maar het komt niet aanwaaien!

About Michel

Siemi, aka Michel Slender, is al sinds lange tijd bezig met auto's. Ooit begonnen als zaterdagpoetser bij een lokale autodealer. Wat later is Michel als hobby wat gaan handelen met auto's. Dat ging hem goed af en hij heeft er veel plezier aan beleefd. Na een buitenlands avontuur in het verro oosten, heeft Michel het handelen in auto's weer opgepakt. Ditmaal met een echt bedrijf. Dat bedrijf van Michel, Can do it Automotive bv geheten houdt zich met nadruk bezig met import. Kijk maar op http://www.bpmberekenen.com voor meer info.
No comments yet.

Leave a Reply