Het inkopen van auto’s

De belangerijkste voorwaarde van het verkopen van auto’s, is dat je auto’s hebt. Ja, het is een open deur, ik weet het, maar dat is wel waar de hele autohandel om draait. Bij het inkopen zijn er wat zaken welke van belang zijn. Zo heeft het weinig zin auto’s te kopen die je niet kunt verkopen. Ook is het niet handig om auto’s in te kopen die buiten je profiel vallen. Als autohandelaar hebben potentiele klanten een beeld van jou en je handel en dat moet met elkaar in overeenstemming zijn. Er zijn maar weinig klanten die een Ferrari kopen van een handelaar met een grasveldje en een portacabin.

Als je weet wat je in moet kopen, is het zaak op zoek te gaan naar de juiste kanalen. Al naar gelang het aantal auto’s dat je afzet, zijn er wat mogelijkheden. Ik heb hier een lijstje gemaakt met wat volgens mij de mogelijkheden zijn. Mocht ik wat missen, laat het me weten in de comments.

1. Lagere aantallen
Het begrip lagere aantallen is relatief, maar het zal wel duidelijk worden wat daar mee bedoelt wordt. Als je niet te veel auto’s verkoopt, dan is marktplaats een goed medium. Op marktplaats staan ontzettend veel auto’s te koop en waarschijnlijk adverteer je zelf daar ook. Op marktplaats zijn er wat regionale prijsverschillen waar je je voordeel mee kunt doen. Beter is het echter te kijken bij particulieren. Particulieren hebben vaak de neiging om wat aan de hoge kant te vragen, maar die zijn wel gevoelig voor onderhandelingen. Daarom kun je bij particulieren leuke prijzen maken. Vooral als ze hun eigen auto zien als een auto die niks meer is (ze hebben tenslotte wat anders gekocht). Wat belangerijk is, is dat je belt. Veel particulieren vinden het prettig als iemand belt, want dan is hij tenminste serieus. Dat zegt meer dan biedingen (ik heb nog nooit begrepen waarom mensen dat doen en heb zo goed als nooit iets verkocht aan een bieder).
Het nadeel van marktplaats is dat je het hele land door crosst voor koopjes. Dat kost geld maar vooral ook tijd. Knappe jongen als je al met al meer dan 1 auto van marktplaats per dag kunt kopen en ophalen.

2.  Middel grote aantallen
Als je meer wilt verkopen dan wat je via marktplaats kunt kopen, moet je dus op zoek naar kanalen die meer kunnen leveren. Het werkt daarvoor goed om bij autobedrijven in je regio langs te gaan en je te introduceren. Voor hen geld echter dat ze graag een hoge prijs willen, weinig gedoe en de markt goed (zo niet beter dan jou) kennen. Een lastige partij om zaken mee te doen dus. Om hier te kunnen slagen, moet je dus al wel wat autohandel ervaring hebben en weten wat de prijzen zijn die je kunt betalen. Hier zul je dus ook geen superkoopjes scoren, maar het kost relatief weinig moeite en je komt zo zeker aan verkoopbare auto’s.

Een andere plek waar je goed terecht kunt, is bij de groothandel. Daar kun je heen gaan, je krijgt een lijst mee van de auto’s die ze hebben en als er iets van je gading staat, kun je zaken doen. Vaak liggen voor hen de marges laag (200 euro per auto is geen uitzondering), dus valt er weinig te onderhandelen. Is misschien ook wel eens prettig. Als er dergelijke groothandels bij je in de buurt zitten, kun je daar zeker je licht opsteken. Ik kwam vroeger vaak bij Benjamins en Derks in Hoogeveen. De garage waarvoor ik werkte deed vaak aan ruilhandel met ze. Dan werden er bijvoorbeeld 7 oudere auto’s tegen 1 mooiere nieuwere geruild.

3. Veel auto’s….
Als de zaken echt goed gaan, zou je kunnen denken aan het inkopen bij lease maatschappijen. Daarvoor moet je wel grote aantallen afnemen, anders ben je voor hen niet interessant. In Nederland is dat nog een gesloten wereldje waarbij ze alleen zaken doen met een vaste groep van handeleren, maar in Duitsland bijvoorbeeld sta ik bij meerdere lease en verhuurmaatschappijen als handelaar geregistreerd. Het voordeel van dit kanaal is dat iedere auto een keuringsrapport heeft, waardoor je zakelijk doordacht vanachter je pc kunt kopen.

4. Vanuit het buitenland
Dealers doen het met bijna nieuwe auto’s, particulieren doen het met vanalles, je collega’s doen het, dus waarom jij niet? Er zijn nog steeds veel auto’s welke in met name Duitsland voordeliger zijn dan in Nederland. Ik kom hier in een volgende blogpost wat uitgebreider op terug. Tot die tijd verwijs is je door naar www.bpmberekenen.com. Daar staat alles wat je moet weten mbt auto’s kopen in het buitenland.

, , ,

About Michel

Siemi, aka Michel Slender, is al sinds lange tijd bezig met auto's. Ooit begonnen als zaterdagpoetser bij een lokale autodealer. Wat later is Michel als hobby wat gaan handelen met auto's. Dat ging hem goed af en hij heeft er veel plezier aan beleefd. Na een buitenlands avontuur in het verro oosten, heeft Michel het handelen in auto's weer opgepakt. Ditmaal met een echt bedrijf. Dat bedrijf van Michel, Can do it Automotive bv geheten houdt zich met nadruk bezig met import. Kijk maar op http://www.bpmberekenen.com voor meer info.
No comments yet.

Leave a Reply