Het groene handelaarskenteken


Natuurlijk wil je graag groene platen. Dat maakt het leven van een autohandelaar zoveel makkelijker. Je hoeft dan immers geen auto’s meer op je eigen naar over te schrijven en je druk te maken over verzekeren of schorsen. Ook is het veel eenvoudiger om met een auto voor de verkoop een proefrit te maken. Maar hoe krijg je dat eigenlijk, een handelaarskenteken?

Het handelaarskenteken wordt afgegeven door de RDW. Dat is dus ook de instantie waar je deze aanvraagd. Gek genoeg vraag je geen handelaarskenteken aan, maar een erkenning bedrijfsvoorraad. Wen daar trouwens maar aan dat officiele termen afwijken van de termen die je kent.

Om een erkenning bedrijfsvoorraad te krijgen, moet je wel aan wat eisen voldoen. Even de belangerijkste punten:
– KVK ingeschreven zijn
– Bedrijfsdoelstelling moet duidelijk (ook) inkoop auto’s zijn
– Verklaring van de belastingdienst dat je je bezig houdt met inkopen van auto’s met de bedoeling deze te verkopen
– Bedrijfslocatie hebben
– Afsluitbare voorziening om de autopapieren in op te bergen

De aanvraag vul je in, en stuur je samen met een zeer recent uittreksel van de KVK (niet ouder dan 1 maand) en de verklaring van de belastingdienst op naar de RDW. Na ontvangst van de aanvraag komt er iemand van de RDW langs om te kijken of je aan de eisen voldoet. Dat noemen ze schouwen. Het rapport wat deze controleur maakt wordt meegenomen in de beoordeling om de aanvraag te honoreren of niet.

Nadat de aanvraag gehonoreerd is, ontvang je de vrijwaringsbewijzen welke je dient te gebruiken, een muurschild, stickers en een besluit. op die manier kan iedere klant zien dat je door de RDW erkent bent. Het schild moet je op een goed zichtbare plek aanbrengen. Naast dat dit verplicht is, raad ik dat ook aan te doen, aangezien het vertrouwen uitstraalt. Het besluit wat je hebt gekregen moet op verzoek (van een klant) getoond kunnen worden.

Wat kost dat?
Eigenlijk niet relevant, want als je serieus bent, kun je niet zonder. Toch hier wat uitleg over de kosten, aangezien dat zeker wel van belang is.

De kosten zijn als volgt:

Bedrijfsvoorraadpas 21,50 euro
Bedrijfsbezoek 108 euro
Aanvraag erkenning bedrijfsvoorraad    185 euro
Aanvraag Handelaarskentekenbewijs    185 euro
—- +
Totale eenmalige kosten                449,50 euro

Ik had daar nog erkenning export bij voor 51,50.

Instandhouding Bedrijfsvoorraad         92 euro
Instanthouding Handelaarskenteken     92 euro
—- +
Totale jaarlijkse kosten            184 euro
Dit zijn de minimale kosten. Er zijn nog veel meer dingen mogelijk, tot zelf tenaamstellen aan toe, maar dat kost allemaal extra. Dit is de goedkoopste manier.

Denk er wel aan dat je voor het groene kenteken wegenbelasting (35 euro per kwartaal) en verzekering kwijt bent.

, ,

About Michel

Siemi, aka Michel Slender, is al sinds lange tijd bezig met auto's. Ooit begonnen als zaterdagpoetser bij een lokale autodealer. Wat later is Michel als hobby wat gaan handelen met auto's. Dat ging hem goed af en hij heeft er veel plezier aan beleefd. Na een buitenlands avontuur in het verro oosten, heeft Michel het handelen in auto's weer opgepakt. Ditmaal met een echt bedrijf. Dat bedrijf van Michel, Can do it Automotive bv geheten houdt zich met nadruk bezig met import. Kijk maar op http://www.bpmberekenen.com voor meer info.

9 Responses to “Het groene handelaarskenteken”