Het groene handelaarskenteken


Natuurlijk wil je graag groene platen. Dat maakt het leven van een autohandelaar zoveel makkelijker. Je hoeft dan immers geen auto’s meer op je eigen naar over te schrijven en je druk te maken over verzekeren of schorsen. Ook is het veel eenvoudiger om met een auto voor de verkoop een proefrit te maken. Maar hoe krijg je dat eigenlijk, een handelaarskenteken?

Het handelaarskenteken wordt afgegeven door de RDW. Dat is dus ook de instantie waar je deze aanvraagd. Gek genoeg vraag je geen handelaarskenteken aan, maar een erkenning bedrijfsvoorraad. Wen daar trouwens maar aan dat officiele termen afwijken van de termen die je kent.

Om een erkenning bedrijfsvoorraad te krijgen, moet je wel aan wat eisen voldoen. Even de belangerijkste punten:
– KVK ingeschreven zijn
– Bedrijfsdoelstelling moet duidelijk (ook) inkoop auto’s zijn
– Verklaring van de belastingdienst dat je je bezig houdt met inkopen van auto’s met de bedoeling deze te verkopen
– Bedrijfslocatie hebben
– Afsluitbare voorziening om de autopapieren in op te bergen

De aanvraag vul je in, en stuur je samen met een zeer recent uittreksel van de KVK (niet ouder dan 1 maand) en de verklaring van de belastingdienst op naar de RDW. Na ontvangst van de aanvraag komt er iemand van de RDW langs om te kijken of je aan de eisen voldoet. Dat noemen ze schouwen. Het rapport wat deze controleur maakt wordt meegenomen in de beoordeling om de aanvraag te honoreren of niet.

Nadat de aanvraag gehonoreerd is, ontvang je de vrijwaringsbewijzen welke je dient te gebruiken, een muurschild, stickers en een besluit. op die manier kan iedere klant zien dat je door de RDW erkent bent. Het schild moet je op een goed zichtbare plek aanbrengen. Naast dat dit verplicht is, raad ik dat ook aan te doen, aangezien het vertrouwen uitstraalt. Het besluit wat je hebt gekregen moet op verzoek (van een klant) getoond kunnen worden.

Wat kost dat?
Eigenlijk niet relevant, want als je serieus bent, kun je niet zonder. Toch hier wat uitleg over de kosten, aangezien dat zeker wel van belang is.

De kosten zijn als volgt:

Bedrijfsvoorraadpas 21,50 euro
Bedrijfsbezoek 108 euro
Aanvraag erkenning bedrijfsvoorraad    185 euro
Aanvraag Handelaarskentekenbewijs    185 euro
—- +
Totale eenmalige kosten                449,50 euro

Ik had daar nog erkenning export bij voor 51,50.

Instandhouding Bedrijfsvoorraad         92 euro
Instanthouding Handelaarskenteken     92 euro
—- +
Totale jaarlijkse kosten            184 euro
Dit zijn de minimale kosten. Er zijn nog veel meer dingen mogelijk, tot zelf tenaamstellen aan toe, maar dat kost allemaal extra. Dit is de goedkoopste manier.

Denk er wel aan dat je voor het groene kenteken wegenbelasting (35 euro per kwartaal) en verzekering kwijt bent.

, ,

About Michel

Siemi, aka Michel Slender, is al sinds lange tijd bezig met auto's. Ooit begonnen als zaterdagpoetser bij een lokale autodealer. Wat later is Michel als hobby wat gaan handelen met auto's. Dat ging hem goed af en hij heeft er veel plezier aan beleefd. Na een buitenlands avontuur in het verro oosten, heeft Michel het handelen in auto's weer opgepakt. Ditmaal met een echt bedrijf. Dat bedrijf van Michel, Can do it Automotive bv geheten houdt zich met nadruk bezig met import. Kijk maar op http://www.bpmberekenen.com voor meer info.

9 Responses to “Het groene handelaarskenteken”

 1. Dennis February 8, 2016 at 5:17 pm # Reply

  Dus als ik het goed begrijp kun je geen groene platen aanvragen als je enkel de importbemiddeling doet?

  Daar blijf je dus voor op aangewezen op het export en 1-dags kenteken?

  • Michel February 8, 2016 at 7:39 pm # Reply

   Dat klopt. Sowieso mag je, eigenlijk, geen groene platen van jou gebruiken op een auto die niet in je handelsvoorraad staat. Maar als het om importbemiddeling gaat, zijn groene platen ook een vrij dure optie. Dan is het (gratis) 1 dags kenteken voordeliger. Alleen wel denken aan de verzekering voor 1 dag.

   • Dennis February 9, 2016 at 12:03 am # Reply

    Dat is zeker waar en dan gewoon op ausfuhrkenzeichen naar huis rijden. Dat risico is nog wel te overzien. Tenzij je als 25 jarig mannetje met een AMG op zulke platen met 130 door de binnenstad gaat rijden haha.

    • Michel February 9, 2016 at 12:16 pm # Reply

     Tsja, als je je gewoon aan de regels houd zul je niet veel last hebben. Het is natuurlijk geen garantie. Als je aangehouden wordt en je houdt je niet beroepsmatig met auto’s bezig, dan krijg je een informatieblad dat je niet op buitenlands kenteken mag rijden. Als je daarna nog een keer “gepakt” wordt, heb je een probleem.
     Ken je de site http://www.bpmberekenen.com? staat veel info op.

     • Dennis February 9, 2016 at 4:42 pm #

      Ja die website ken ik zeker. Zelf ook al een paar keer voor iemand een auto opgehaald en ingevoerd. Zo lang je niet maandenlang op exportplaten gaat rijden en het gewoon gebruikt om naar huis te rijden en op de dag van keuring netjes een eendagskenteken aanvraagt loop je weinig risico. Een garantie is het inderdaad niet.

 2. Fabian May 28, 2016 at 11:28 am # Reply

  Je hebt een interessante site. Ik heb er al veel info vandaan gehaald. Mijn complimenten.

  Ik ben van plan om binnenkort klein te beginnen als autohandelaar. Nu is het sowieso wel handig om de erkenning bedrijfsvoorraad aan te vragen, maar gezien de kleinschaligheid twijfel ik nog over het handelaarskenteken. Ik heb op Internet gezocht naar de verzekering hiervoor en ik kom al snel op 60 euro per maand. Zijn dit normale prijzen of zijn er ook nog goedkopere opties?

 3. Okan erdem September 7, 2016 at 12:39 am # Reply

  Beste lezer.

  Ik ben al jaren een autopoetser wil graag voor mijn eigen beginnen waar moet ik aan vol doen om groenen platen aan te vragen moet ik daar voor een bedrijf starten of is het ook mogelijk om op het huis adres aan te vragen ben namelijk in bezit van een garage achter mijn huis waar alleen maar
  Bewoners van het straat terplaatsen kunnen.

  • Michel December 9, 2017 at 7:52 pm # Reply

   Dat staat hierboven beschreven. Mocht je info missen, dan hoor ik dat graag.

   Michel

Trackbacks/Pingbacks

 1. Openbare verkoop - Audi A6 Allroad | Autohandelblog - October 9, 2015

  […] sleutels en klaar. Wel werd verzocht hem meteen mee te nemen om problemen te voorkomen. Geen punt. Groene platen erop en gaan […]

Leave a Reply